Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbinders en sparring partners

Voor wie de ambitie heeft als inclusief werkgever actief te zijn in meer dan vier arbeidsmarktregio’s, is er het Landelijk Werkgeversservicepunt (WSP) Gemeenten. Nederland telt 35 arbeidsmarktregio’s en voor grote landelijke werkgevers kan dat een doolhof aan regelgeving en contacten opleveren. De adviseurs van het Landelijk WSP Gemeenten bouwen aan overzichtelijke afspraken tussen bedrijven en arbeidsmarktregio’s. En ook de centrale overheid maakt graag gebruik van hun specifieke expertise. 

“We brengen werkgevers en arbeidsmarktregio’s met elkaar in contact. Samen bekijken we regionale mogelijkheden en op basis daarvan creëren we een set gezamenlijke afspraken die landelijk hanteerbaar is. Dit leggen we vast in een arrangement: een overeenkomst waar iedereen zich in kan vinden,” licht adviseur Remco Geerts kort de werkwijze van het Landelijk WSP Gemeenten toe. 

Branches en expertise 

Elke adviseur bedient een aantal arbeidsmarktregio’s en heeft zijn eigen branches en expertises. Natascha van Wanrooij: “Binnen ons team vullen we elkaar met onze specialismes heel goed aan. Zelf werk ik deels gedetacheerd bij WSP Midden-Brabant. Een fijne combinatie: wat wij landelijk afspreken met werkgevers, kan ik direct toetsen bij mijn collega’s in de regio. Collega Mary van de Looij werkt hier al vanaf de oprichting en heeft dus enorm veel ervaring. Zij sluit aan bij het overleg met stakeholders zoals VNG en ministeries. Remco werkt hier net als ik ruim twee jaar. Hij richt zich naast het ‘gewone’ werk op Ontwikkelpaden en statushouders. En Mylène Hatzmann is het afgelopen najaar bij ons begonnen. Ze brengt een hoop ervaring mee, die ze in het ‘veld’ bij WSP Amersfoort heeft opgedaan. Die is bij ons goed toepasbaar, met name in de samenwerking tussen arbeidsmarktregio’s en werkgevers.” 

Adviseren overheid 

Bovenop de corebusiness – arrangementen maken – deelt de adviseur zijn expertise regelmatig met bijvoorbeeld andere overheidscollega’s. Remco is adviseur voor het Ministerie van Sociale Zaken en betrokken bij het opzetten van Centrale Ontwikkelpaden. “Om te beginnen met de kinderopvang. De sector krijgt ondersteuning bij de aanpak van ‘een leven lang ontwikkelen’. In een Ontwikkelpad leg je alle functies vast met de benodigde opleidingen en bijbehorende investeringen. Zo krijgen we nieuwe mensen voor de zorg, het groen of elektrotechniek.”  

Natascha adviseert momenteel Rijkswaterstaat in het project de Groeituin: “Samen met UWV ondersteunen we partijen die bij Rijkswaterstaat een aanbesteding hebben gewonnen. Die werkgevers willen graag banen invullen met Social Return, maar het is niet altijd eenvoudig om elkaar te vinden. Wij maken dat makkelijker en efficiënter.” 

Vanuit verschillende belangen samenwerken aan het grotere doel: omdat íedereen een eerlijke kans verdient op de arbeidsmarkt. Samen maken we het verschil.

Eerlijke kans 

“Een van de doelgroepen van de gemeenten zijn de statushouders,” vervolgt Remco. “Veel van deze mensen zijn hoogopgeleid, maar door de andere taal- en cultuur gaat werk vinden wat lastiger. We werken nu aan een traject dat duidelijk perspectief biedt. Mensen maken weliswaar kleine stapjes, maar zien dat ze uiteindelijk op hun eigen niveau aan de slag kunnen. Inmiddels zien we dat veel werkgevers deze groep weer in het vizier hebben. Dit is wel iets wat mij persoonlijk veel energie geeft. Een eerlijke kans bieden aan een vergeten doelgroep.” 

Eigen initiatieven 

Natascha: “Met veel landelijke werkgevers hebben we al lang contact. Dat maakt de samenwerking ook steeds succesvoller. Dan zie je bijvoorbeeld dat vestigingsmanagers mij rechtstreeks benaderen om aanwezig te mogen zijn op een Banenmarkt. Daarop volgen weer nieuwe plaatsingen.” 

Wat mij echt energie geeft, is dat je gedwongen bent om te denken in mogelijkheden, in wat kan. En als iedereen een klein beetje over zijn of haar schaduw heen durft te kijken, blijkt er heel veel te kunnen.

Community

Momenteel speelt er een mooi initiatief bij een holding van diverse kledingmerken. “Het bedrijf wil bevorderen dat werknemers durven te vertellen wat hun gezondheidsprobleem of beperking is. Ze willen horen wat iemand nodig heeft om op een prettige manier bij hen te werken. De holding gaat een community met andere werkgevers oprichten, zodat rekening houden met mensen met een beperking op winkelniveau vanzelfsprekend wordt. Wij geven daarbij advies en zorgen er bijvoorbeeld voor dat collega’s een Harrie-training kunnen volgen.”

Het zijn slechts een paar voorbeelden van succesvolle projecten. Natuurlijk speelt er nog veel meer. “En tussendoor houden we de lopende arrangementen in het oog. Loopt het niet meer zo soepel? Dan gaan we in overleg. Even polsen of iedereen nog akkoord is met de afspraken. Zijn er successen, leuke ervaringen of kunnen wij nog met iets helpen? Dan kan iedereen weer met een goed gevoel verder.”