“Telkens wanneer we een nieuwe winkel openden, stonden er tientallen mensen te popelen voor onze speeddatesessies”, vertelt Michelle Stelling, Head of People & Culture Benelux bij Primark. “We werkten nauw samen met UWV om ervoor te zorgen dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als eersten een kans kregen.” Bij Primark is inclusiviteit namelijk meer dan een streven, het is een levendige praktijk die al duizenden mensen heeft geholpen om een plek te vinden op de werkvloer.
“Primark gelooft al sinds de start in 2008 in het bieden van kansen en wordt er elke dag beter in”, zegt Michelle. “We hebben een e-learningmodule opgezet speciaal voor buddy's – ervaren collega's die collega's met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden. Zo zorgen we ervoor dat nieuwe medewerkers de begeleiding krijgen die ze nodig hebben.”
Die begeleiding blijkt essentieel. Primark maakt gebruik van een maatwerkbenadering, waarbij het vinden van de juiste match tussen medewerker en taak centraal staat. “Soms is het best een zoektocht”, vertelt Stelling. “Zo hadden we een medewerker met autisme die niet goed mee kon komen in de drukte van de winkel. Wat bleek? Achter de kassa, waar alles heel gestructureerd werkt, bloeide deze collega helemaal op! Het gaat om ontdekken wat bij iemand past.”
Vallen en opstaan
Eén van de grootste uitdagingen bij inclusief ondernemen is volgens Michelle tijd: “Goede begeleiding kost tijd, en tijd is schaars in onze winkels. Maar we hebben ervoor gekozen om dit een prioriteit te maken. Inclusiviteit is belangrijk voor ons als bedrijf én voor de samenleving.”
Wil jij jouw bedrijf ook inclusiever maken? Dan is een aantal zaken cruciaal volgens Michelle: “Allereerst is een inclusieve bedrijfscultuur niet onderhandelbaar. Begin voor het werven met een inclusieve arbeidsanalyse om te kijken welke taken geschikt zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kijk naar wat iemand wél kan, in plaats van wat niet. En onderhoud goede contacten met UWV en het (Landelijk) Werkgeversservicepunt. Zij hebben de expertise en netwerken die je nodig hebt. Daarnaast is het essentieel om binnen je eigen teams regelmatig te praten over inclusiviteit. Je medewerkers weten vaak het beste wat er binnen de organisatie speelt en kunnen waardevolle ideeën aandragen.”