Overslaan en naar de inhoud gaan

Kringloopkansen: Van het talent naar de passende functie

Vanuit de filosofie dat er niet alleen iets mis is met ons milieu, maar ook met onze arbeidsmarkt bieden de leden van Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN) aan ruim 17.000 mensen waardevol werk, en zamelen ze jaarlijks ruim 144 miljoen kilo aan spullen in. Een van deze leden is SKS Soest. Wat vijftig jaar geleden begon als een bescheiden initiatief met een bakfiets, is uitgegroeid tot een middelgroot kringloopbedrijf dat kansen biedt aan mens en materiaal. Sietske Vijgh, directeur SKS Soest, en Rachel Heijne, directeur BKN, vertellen waarom werken in een kringloopwinkel zoveel kansen biedt.

Kijken vanuit de kracht van het individu

“Werken in de kringloop is heel divers: naast de werkzaamheden in de winkel hebben veel kringlopen ook een horecagelegenheid, een werkplaats waar fietsen gemaakt worden, een naaiatelier, etc. Er zijn dus veel verschillende soorten werkplekken voor veel verschillende soorten mensen,” vertelt Rachel Heijne. “De verscheidenheid aan taken en verantwoordelijkheden op de vloer van een kringloopwinkel is essentieel voor het bieden van een passende plek en groeimogelijkheden,” vult Sietske Vijgh aan.

“Wij passen de werkprocessen aan op de talenten en behoeften van de mensen,” gaat Sietske verder. “Het is bijzonder en hartverwarmend om te zien hoe mensen zich hier ontwikkelen met gevoel voor eigenwaarde en perspectief krijgen. Dat komt wat mij betreft echt doordat we het werk aanpassen aan de mensen, waar dat op veel plekken andersom gebeurt. De manager bespreekt eerst wat iemand graag zou willen doen, daarna wordt gekeken hoe dat mogelijk kan worden gemaakt. Zo presteert iedereen op zijn best: de werkzaamheden die je doet passen bij de talenten die je hebt. Ik zie dat mensen daardoor enorme stappen maken in hun ontwikkeling. Dat maakt zelfs uitstroom naar een baan mogelijk. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn in het werk en het werk passend gemaakt kan worden aan de werknemer, kunnen veel verschillende mensen met verschillende achtergronden hier een fijne werkplek vinden.” 

 

Hard werken verbindt

Tijdens de rondleiding is de aanpakkersmentaliteit voelbaar. De kleine opslag triggert de werknemers en vrijwilligers om het binnengekomen goed snel en netjes te verwerken. De winkel wordt continu aangevuld met nieuwe spullen die achter de schermen klaargemaakt worden voor een mooie presentatie. Sietske vertelt trots: “Bij ons werken veel verschillende soorten vrijwilligers met verschillende achtergronden. Het is bijzonder hoe ze het iedere dag samen, met al die verschillende achtergronden, voor elkaar krijgen.” 

 

De onboarding: een welkom in een warm bad

“Iedereen die bij ons komt werken, geeft na de start aan dat het werken bij SKS Soest als een warm bad voelt. Hoe verschillend de achtergrond en het pad naar ons ook is, de gemeenschappelijke factor is dat mensen hier een plek vinden. Hierdoor respecteert iedereen elkaar, en laat iedereen elkaar in zijn waarde. Daarnaast hebben we twee managers op de werkvloer die een verschillende aanpak hebben en daardoor heel goed aansluiten bij de verschillende medewerkers. We kijken dus echt goed wie door welke manager begeleid wordt. Ik merk dat deze persoonlijke aansluiting ontzettend belangrijk is voor het succes van de persoonlijke groei.”

De doorontwikkeling van werkervaringsplek naar medewerker of vrijwilliger

“We bieden werkervaringsplaatsen aan voor mensen die onder de verantwoordelijkheid van de gemeente vallen,” vertelt Sietske. “Deze mensen kunnen hier drie maanden komen meewerken. Het leren van werkgerelateerde vaardigheden staat centraal in deze periode. We hebben eigen managers die de begeleiding van de mensen in de werkervaringsplaatsen op zich nemen. Na drie maanden kijken we of we iemand een contract aanbieden, dat ze bij ons blijven werken als vrijwilliger, of dat ze via de gemeente een andere werkplek aangeboden krijgen. Ook als iemand na een leerwerktraject als vrijwilliger aan de slag gaat, zoekt de gemeente vervolgens verder naar een passende baan.”

 

Portret: Van bestek sorteerder naar marketing expert

Petra* van SKS Soest begon een aantal jaar geleden in het magazijn. Al op de eerste dag bleek dit nog een stap te veel. De manager ging opnieuw in gesprek om te zoeken naar haalbare werkzaamheden binnen SKS Soest. Petra kreeg een leerwerkplek van drie maanden aangeboden. Ze begon met sorteren van het bestek. Door een flinke investering en een warm contact met haar manager lukte het haar na verloop van tijd om steeds meer werkzaamheden in de winkel uit te voeren: stofzuigen, kleding ophangen, en later ook etaleren. Petra voelde zich meer en meer thuis en toen ze met haar manager keek naar verdere doorontwikkeling ontdekten ze mooie kansen. Petra heeft een achtergrond in de crossmediale communicatie, en zou hier graag wat mee willen doen. SKS Soest was ondertussen een groei aan het doormaken op het gebied van online verkoop, dus heeft Petra hier stap voor stap een rol in gekregen. Nu is Petra verantwoordelijk voor het opzetten en uitbouwen van de bijdrage van SKS Soest op onlinekringlopen.nl, en volgt een stage bij het marketingbureau waar SKS Soest mee samenwerkt om zichzelf steeds verder door te ontwikkelen als marketing expert voor de organisatie. 

*Petra is een gefingeerde naam

 

Goede interne begeleiding is essentieel

“In veel kringloopwinkels wordt de begeleiding verzorgd door de managers van de kringloopwinkel zelf,” vertelt Rachel Heijne. “Er lopen dusdanig veel verschillende mensen met ieder een eigen achtergrond in de kringloopwinkels van onze leden rond, dat het een specialisme is om iedereen goed te kunnen begeleiden.” Sietske vult aan: “Om deze reden bieden wij onze managers een training aan die speciaal gericht is op managers van een kringloopwinkel. Wij merken dat deze kennis en kunde essentieel is voor een goede begeleiding en dus de ontwikkeling van de mensen in een werkervaringsplek. De kracht van onze managers zit in het denken vanuit mensperspectief. Wij kijken welke waarde iemand kan toevoegen in onze kringlooporganisatie, in plaats van dat we zoeken wat er voor de organisatie nodig is. Dat is mijn inziens de reden dat mensen hier een mooie werkplek vinden.” 

Om de begeleiding en het leerproces van de medewerkers goed te ondersteunen, wordt gewerkt aan een BKN Academie. Hierin worden verschillende opleidingsmogelijkheden voor functies in de kringloop verzameld en weergegeven. Op deze manier is het, ondanks de grote hoeveelheid maatwerk en de verscheidenheid van werkprocessen en werkinstructies, mogelijk om richtlijnen uit te zetten. Uiteindelijk is het doel om certificaten binnen de aangesloten kringlopen uit te kunnen geven, die gebruikt kunnen worden als mensen een volgende stap willen maken. Van bestaande modules en opleidingen wordt een specifiek aangepaste module voor de kringloop gemaakt. Er worden drie leerlijnen ontwikkeld:

  • Circulair kennis en vaardigheden (versterken van vakmanschap zoals meubelmaker, reparateur, fietsenmaker etc.)
  • Leidinggeven en begeleidende taken in een kringloop organisatie
  • Gericht op competenties en ontwikkelstappen in kennis, houding en vaardigheden voor medewerkers/vrijwilligers die niet kunnen aansluiten bij formeel onderwijs. 

 

BKN; een branchevereniging met impact voor mens en milieu

BKN vertegenwoordigt 68 kringlooporganisaties met ongeveer 250 winkels. Leden van BKN bieden hiermee waardevol werk aan ruim 17.000 mensen. Een derde van de medewerkers valt onder de Sociale Werkvoorziening, participatiewet of heeft een stage- of werkervaringsplek. Daarnaast bieden BKN-leden een plek aan mensen met psychische kwetsbaarheid, met een taakstraf of die met hulp van reclassering hun weg in de samenleving proberen te vinden. Ook wordt er werk geboden aan asielzoekers en statushouders en nog tal van andere mensen.

“Alle leden van BKN hebben het Keurmerk Kringloop Nederland, waarmee de winkels laten zien dat ze een professionele en transparante organisatie zijn die zich inzet voor mens en milieu.” Vertelt Rachel Heijne, directeur BKN. Onderdeel van dit keurmerk is toegang tot het sinds januari 2024 vastgelegde CAO Kringloop, waardoor alle medewerkers die niet onder een andere CAO vallen een stem hebben in de totstandkoming van hun arbeidsvoorwaarden.