Overslaan en naar de inhoud gaan

OnderwijsGIDS voor inclusief werkgeverschap in het onderwijs

Inclusiviteit gaat over meer dan het simpelweg vervullen van een maatschappelijke opdracht; het biedt tastbare voordelen voor organisaties en de gemeenschap als geheel. Onderzoek wijst immers keer op keer uit dat inclusieve en diverse organisaties creatiever en wendbaarder zijn. En daar komt nog bij dat inclusieve organisaties meer en makkelijker nieuwe medewerkers aantrekken en dat medewerkers tevredener zijn. Ook in het onderwijs geldt dat werkgevers van de toekomst inclusieve werkgevers zijn. Om werkgevers een zetje in de rug te geven richting een inclusieve organisatie, heeft de Normaalste Zaak samen met onderwijswerkgevers en de ambassadeurs van het netwerk Onderwijswerkgevers (NOW) een zeer complete interactieve handreiking samengesteld.

Onderwijsinstellingen spelen een cruciale rol in het vormgeven van de toekomst door jongeren voor te bereiden op een diverse en steeds veranderende wereld. Daarom is het essentieel dat de werkplekken binnen deze instellingen zelf een afspiegeling zijn van die diversiteit en de waarden die ze aan hun leerlingen willen meegeven.

De OnderwijsGIDS – Onderweg naar inclusief werkgeverschap in het onderwijs biedt handvatten om aan een inclusieve werkvloer te werken. Om mensen te vinden die je voorheen niet in het vizier had. De gids is bedoeld als uniforme basis met praktische handvatten waarop onderwijsinstellingen hun eigen acties kunnen baseren en aanpassen naar de organisatie.

Wat kunnen Onderwijswerkgevers verwachten? 
De gids bevat tien kernthema’s voor inclusief werkgeverschap: 

  1. Bewustwording, draagvlak en commitment  
  2. Plan van aanpak  
  3. Regionaal samenwerken  
  4. Inclusieve werving en objectieve selectie  
  5. Anders organiseren van werk  
  6. Wet- en regelgeving en instrumenten  
  7. Onboarding en begeleiding  
  8. Doorstroom m.b.v. strategische personeelsplanning  
  9. Sociale inkoop  
  10. Monitoren van inclusief werkgeven  

Doorpraten over de gids

Behalve een schat aan informatie, inspiratie en concrete tips en tools kunnen onderwijsorganisaties rekenen op raad en daad vanuit het netwerk De Normaalste Zaak en de ambassadeurs van het netwerk Onderwijswerkgevers (NOW). Voor een inclusief en toekomstbestendig onderwijs!  

Neem contact op met: