De Ontwikkelpaden beschrijven welke functies, instroomroutes en opleidingsmogelijkheden er zijn binnen specifieke sectoren, met als doel de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te versterken. Ze bieden houvast aan werkgevers, onderwijsinstellingen en beleidsmakers die zich richten op duurzame inzetbaarheid en gerichte scholing. Op deze pagina worden relevante nieuwsberichten verzameld over de voortgang, actualisaties en betrokken partners bij de totstandkoming van de Ontwikkelpaden.
Stand van zaken
Voor instroom van werkzoekenden is het de bedoeling dat landelijke/regionale vertegenwoordigers van sectoren samen met de partners uit de 35 arbeidsmarktregio’s een landelijk Ontwikkelpad vertalen in een regionaal aanbod van dienstverlening en arrangementen. Ook vanaf nu al kunnen gemeenten, UWV en de andere partners die samenwerken in de toekomstige Werkcentra de Ontwikkelpaden gebruiken als praatplaat binnen de reguliere werkgevers- en werkzoekendendienstverlening. De Ontwikkelpaden kunnen zo gebruikt worden als een landelijke impuls/paraplu op bestaande goed werkende leerwerk-arrangementen in de regio.
De toekomstige Regionale Beraden worden gestimuleerd de Ontwikkelpaden een plek te geven in de regionale meerjarenagenda. Aansluitend hierop kunnen sectoren en centrumgemeenten van arbeidsmarktregio’s gezamenlijk de SLIM-scholingssubsidie aanvragen. Dit gaat over de collectieven subsidie, deze kan aangevraagd worden vanaf september.
Publiekscampagne
Vanaf 14 april, is er een publiekscampagne gestart ter promotie van de Ontwikkelpaden onder werkzoekenden en werkenden. Dit bestaat uit korte video's, een audiospot en branden content. Deze campagne loopt tot en met 11 mei.
Op www.campagnetoolkits.nl/ontwikkelpaden zijn later deze week de video’s te vinden, zodat ook sectoren en andere partijen in de arbeidsmarktregio’s deze kunnen gebruiken. De materialen zijn vrij van rechten te gebruiken tot en met 13 april 2026 voor niet-commerciële doeleinden.
Blog - Sectorale Ontwikkelpaden: Hoe gaan we ermee om?
Grote werkgevers die willen bouwen aan een duurzame personeelsstrategie doen er goed aan om de sectorale Ontwikkelpaden te ontdekken. Deze blog gaat in op het perspectief van de arbeidsmarktregio en kandidaat. De uitdaging op de arbeidsmarkt is immers niet alleen het vinden van mensen, maar ook het verbinden van bestaande initiatieven en het benutten van ieders kracht.
Webinarserie LLO, dat financier je zo!
De webinarserie LLO, dat financier je zo! is een serie voor arbeidsmarktprofessionals over het financieren van Leven Lang Ontwikkelen. Deze serie bevat meerdere modules en in elke module wordt een specifieke doelgroep of thema behandeld. Deze serie bestaat uit vijf verschillende modules: de context, regelingen voor werkenden en werkzoekenden, financiering van Ontwikkelpaden, sectorale financiering en tot slot financial engineering.
Blog - Sectorale Ontwikkelpaden: Samen bouwen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt
In sectoren zoals kinderopvang, techniek, zorg en logistiek kampen werkgevers met structurele personeelstekorten. Tegelijkertijd zijn er veel mensen die graag aan de slag willen, maar niet direct over de juiste kwalificaties beschikken. De vraag is: hoe verbinden we dit onbenut arbeidspotentieel met de beroepen van de toekomst?
SLIM-scholingssubsidie
Vanaf 10 maart kunnen werkgevers subsidie aanvragen om (nieuwe) werknemers te scholen voor een nieuwe of volgende baan in een maatschappelijk cruciale sector. Denk aan de zorg, kinderopvang of de techniek. Tot en met 2027 is er ruim € 73 mln beschikbaar voor deze scholingssubsidie.