Brigitte Jansen: “De samenwerking aangaan met een bedrijf als Kersten Hulpmiddelen, dat sinds jaar en dag inclusief ondernemen omarmt, is een mooie volgende stap om in de nabije toekomst per arbeidsmarkregio nog meer duurzame arbeidsplekken te creëren.” Bas Alberts voegt hieraan toe: “Deze samenwerking laat zien dat een organisatie als Kersten in staat is om nog meer werkgelegenheid te creëren voor een kwetsbaardere doelgroep. Sociaal ondernemen zit in ons DNA. Dit partnerschap maakt het mogelijk om op elke vestiging, in elke regio nog een stap verder te gaan en social return letterlijk meer zichtbaarheid te geven. Door nog intensiever samen te gaan werken het Landelijk WSP Gemeenten en UWV kunnen wij deze voortrekkersrol verder verstevigen, waardoor we onze onderscheidende positie verder kunnen uitbouwen.”
Landelijke samenwerking leidt tot nog meer duurzame arbeidsplekken
Nijkerk - 30 september jl. vond de feestelijke ondertekening plaats van de samenwerking tussen het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten (Landelijk WSP Gemeenten), UWV en Kersten Hulpmiddelen. In aanwezigheid van Brigitte Jansen, manager Landelijk WSP Gemeenten en Bas Alberts, CEO Kersten Hulpmiddelen, werd deze belangrijke stap officieel bezegeld.
Kersten Hulpmiddelen heeft inclusief ondernemen al twee decennia hoog in het vaandel staan en bezit sinds 2019 het keurmerk PSO- trede 3 (Prestatieladder Socialer Ondernemen). Van een regionale leverancier is Kersten uitgegroeid naar een landelijke speler met inmiddels 22 vestigingen door het hele land en ruim 650 medewerkers. Deze samenwerking maakt het mede mogelijk dat inclusief ondernemerschap evenredig meegroeit met de groei van de organisatie.
Van beleid naar praktijk
Kersten werkt met een uniform landelijk uitvoeringsbeleid. Vanuit hier zoekt elke vestiging de verbinding met vaste regionale aanspreekpunten. Er zijn diverse instrumenten die kunnen worden ingezet, van proefplaatsing tot jobcoaching, van loonkostensubsidie tot een no-risk. Daarna komt het maatwerk om de hoek kijken; wat is de juiste route om iemand richting passend werk te helpen, wat sluit aan op het vermogen en wat zijn mogelijke ontwikkelcapaciteiten. Dat is het moment om alle krachten te bundelen. Elke vestiging is nauw betrokken en wordt ondersteund door Frank van Rens, adviseur M&O en Mieke Wijnen, projectleider Social Return.
Intern aan blijven jagen
Mieke en Frank zijn samen de drijvende kracht achter social return. Doordat ze dit thema continue agenderen wordt het draagvlak steeds breder en kan de organisatie zich door ontwikkelen. Gedreven vertelt Mieke: “Hoe mooi is het als iemand met een gedeelte WIA, die niet meer zijn eigenlijke werk kan doen, toch weer een kans krijgt om passend werk te verrichten. Ik ben zo trots dat een verpleegkundige die na twee jaar ziektewet niet meer in staat is om zorg aan het bed te verlenen, nu wel weer tot bloei komt als medewerker administratie binnendienst.” Frank valt bij: “We hebben ook positieve ervaringen met statushouders, mensen die hun moederland ontvluchten en na een werkervaringstraject nu vast in dienst zijn als monteur. Vanuit hier zie je dat mensen zich verder kunnen ontwikkelen en parallel aan een stabiele werkomgeving nu ook stap voor stap de Nederlandse taal en cultuur machtig worden.” Mieke knikt: ”We hebben voorbeelden te over, die ons iedere dag dat beetje extra energie geven. We zetten de deur graag open voor mensen vanuit de Wajong, Banenafspraak, Participatiewet, WW, WIA, WSW, maar ook leerlingen vanuit het (speciaal) onderwijs of andere studenten zijn welkom. Het gaat erom dat iemand passende taken heeft en van toegevoegde waarde kan zijn. We zeggen niet voor niks ‘Het draait om mensen’.”