Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie zitten er in het doelgroepenregister?

Verschillende werkgevers vragen zich af wat het doelgroepenregister is. Wat voor mensen zitten hierin? Hoe matchen de doelgroepen met de werkgever? En niet het minst belangrijk: hoe wordt dit vormgegeven in een arrangement? In deze blogpost lees je hier meer over.

Doelgroepenregister wie zitten daar nu in?

In het doelgroepenregister staan mensen met een arbeidsbeperking. Zij hebben vaak moeite met het vinden van een baan. Het gaat om mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap. In de praktijk zien we dat het gaat om mensen met een verminderde loonwaarde, die zelfstandig geen 100% van het Wettelijk Minimum Loon kunnen verdienen. Dat kunnen ook kandidaten zijn die bijvoorbeeld speciaal onderwijs hebben gevolgd of bij wie het niet lukt om zijn/haar baan te behouden bij een werkgever. Een registratie / vermelding hiervan kan bij het UWV door de kandidaat zelf aangevraagd worden. Voor kandidaten die in dit register vermeld staan kennen we verschillende regelingen waardoor het makkelijk wordt op een baan te vinden en deze te behouden. Denk aan de verschillende subsidiemogelijkheden zoals loonkostensubsidie en loondispensatie maar ook de mogelijk om een jobcoach in te zetten en de inzet van een no risk polis. Daarmee worden de loonkosten van de kandidaat grotendeels vergoed bij ziekte.

Hoe matcht dit met werkgevers

We zien dat er steeds meer kandidaten uit dit doelgroepenregister duurzaam aan de slag kunnen in het vrije bedrijf. Door eerder genoemde regelingen, de krapte op de arbeidsmarkt en wat lef van ondernemers groeit dit aantal.  

Bepaalde beroepen lenen zich zonder al te veel aanpassingen moeiteloos voor deze doelgroep. Denk hierbij aan beroepen die taakgestuurd zijn en/of elementaire werkzaamheden waarbij je zonder al te veel ervaring of opleiding aan de slag kan. Andere beroepen waarbij niet direct duidelijk is waar kansen liggen zijn, bieden mogelijkheden om dit te onderzoeken. Functiecreatie of het uitvoeren van een inclusieve arbeidsanalyse (UWV) bieden hierin een oplossing om te onderzoeken welke taken nu wèl geschikt zijn voor mensen met een arbeidsbeperking.

Hoe zetten we dit in het arrangement

In de arrangementen (set van samenwerkingsafspraken) die we met werkgevers opstellen bespreken we altijd de mogelijkheden die horen bij deze doelgroep. Een deel van deze doelgroep hoort bij het UWV (Wajong) en een deel bij Gemeenten (Participatiewet). Gemeenten en UWV kennen verschillende regelingen die wie uitgebreid toelichten in een arrangement zodat het voor werkgevers duidelijk wordt welke regeling van toepassing is en welke stappen ze kunnen zetten om dit te regelen.

Wij zijn ervan overtuigd dat de meeste mensen willen werken, alleen is de weg naar het vinden en behouden van een passende baan soms moeilijk te bewandelen.. Het is hierbij cruciaal dat werkgevers bereid zijn een stap verder te zetten, flexibel zijn en de ruimte bieden die deze doelgroepen hard nodig hebben.

Het Landelijk WSP Gemeenten helpt werkgevers die deze stap willen nemen om écht inclusief te ondernemen. Benieuwd naar onze expertise? Neem contact op met een van onze adviseurs.