Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat zijn arbeidsmarktregio's en wat kunnen ze voor jou betekenen?

Regelmatig krijgen we vragen van werkgevers over de terminologie die we gebruiken. We gaan er soms te gemakkelijk vanuit dat voor iedereen wel duidelijk is wat iets betekent. Eén van de vragen betrof een verduidelijking van het woord arbeidsmarktregio. Wat is het en wat kunnen ze voor jou betekenen? Vandaar dit keer een blog over de arbeidsmarktregio.

 

Een arbeidsmarktregio is een indeling in regio’s van waaruit gemeenten en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) de dienstverlening aan werkgevers en werkzoekenden vormgeven. Het is een regionaal niveau tussen gemeenten en provincies in. (CBS)

Nederland is verdeeld in 35 arbeidsmarktregio’s. Binnen een regio werken gemeenten en UWV samen om de dienstverlening te bieden aan werkzoekenden en werkgevers.. De arbeidsmarktregio’s zijn een gevolg van de wet SUWI. Die wet bepaalt bijvoorbeeld dat er in de 35 arbeidsmarktregio’s die Nederland telt, één loket is voor werkgevers: het werkgeversservicepunt, WSP. Binnen een WSP geven de publieke dienstverleners, gemeenten en UWV, gezamenlijk vorm aan de werkgeversdienstverlening. De indeling van de regio’s is op dit kaartje te vinden. En door hier je postcode in te vullen word je verwezen naar het regionale Werkgeversservicepunt.

Wat houdt de werkgeversdienstverlening in?

Werkgevers worden geholpen om personeel te vinden én om banen geschikt te maken, die ingevuld kunnen worden met de doelgroepen die vallen onder de Participatiewet en de Wet Banenafspraak. De dienstverlening kan bestaan uit advies, bemiddeling en kennisdeling. Zo zijn er bijvoorbeeld bijeenkomsten op regionaal of landelijk niveau. Vanuit het landelijk WSP koppelen we de werkgevers aan de juiste contactpersonen of richten we juist landelijke dienstverlening in.

Wat zijn de voordelen van de arbeidsmarktregio’s?

Het werken met een afgebakend gebied maakt het mogelijk om meer lokaal maatwerk te leveren. Per gebied zijn er namelijk verschillen in kandidatenpopulatie, regelingen en uiteraard de aanwezigheid van werkgevers in specifieke sectoren.

Wat zijn de nadelen van de arbeidsmarktregio’s?

Een nadeel is dat bijvoorbeeld een werkgever die landelijk actief is, steeds opnieuw afspraken moet maken met verschillende arbeidsmarktregio’s. Om dit te voorkomen is het Landelijk WSP Gemeenten in het leven geroepen. Wij kijken samen met de werkgever of er arbeidsmarktregio overstijgende afspraken gemaakt kunnen woorden – ook wel een landelijk arrangement – om vervolgens regelingen en uitvoering te stroomlijnen en gemakkelijker te maken.

Het landelijk WSP: verbinden van de arbeidsmarktregio’s en de werkgever

Om een grotere diversiteit aan werkzoekenden aan te trekken, is een efficiënte samenwerking met de arbeidsmarktregio’s cruciaal. Als werkgever kun je dan kandidaten werven die momenteel in het gemeentelijk of UWV bestand zitten. Deze kandidaten worden ook wel ‘de doelgroepen’ genoemd, Dit zijn mensen die vallen over de banenafspraak en hebben vaak een afstand tot de arbeidsmarkt. Het landelijk WSP maakt een  samenwerking mogelijk door een arrangement aan te bieden waarbij er afspraken worden gemaakt die voor alle deelnemende arbeidsmarktregio’s gelden.

Wil je er meer over weten over arbeidsmarktregio’s en hun dienstverlening ? Ook op de website van de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt is veel informatie te vinden met nuttige praktijkvoorbeelden.

Neem contact op met Mary van de Looij als je meer zou willen weten over de landelijke arrangementen van het Landelijk WSP Gemeenten: mary.vandelooij@lwspgemeenten.nl