Waarom is een brede adviesrol van onze adviseurs nodig? In de blog van deze maand geven we antwoord op deze vraag. Naast ons werk voor werkgevers en de 35 arbeidsmarktregio’s omtrent inclusie doen wij nog veel meer. Een van de activiteiten is het organiseren van drie keer inspirerende bijeenkomsten. Dit doen we voor de landelijke werkgevers, de arbeidsmarktregio’s en eens per jaar voor beiden. In deze blog lees je meer over waarom en hoe we dit doen, en vertellen we je meer over de eerstvolgende bijeenkomst op 11 april!
Dezelfde ‘taal’ begrijpen en spreken
Een van de opbrengsten van de bijeenkomsten is dat we elkaars ‘taal’ leren spreken of ten minste begrijpen. Dit vinden we erg belangrijk voor de samenwerking tussen werkgevers en arbeidsmarktregio’s. We weten dat de ‘taal’ die werkgevers en arbeidsmarktregio’s spreken niet hetzelfde is: de wereld van een werkgever is nu eenmaal anders dan die binnen een arbeidsmarktregio. Daarnaast hebben we van elkaar ook niet altijd door waar een ieder mee te maken krijgt. Dat is natuurlijk logisch: iedereen vliegt het met energie aan vanuit zijn of haar kennis en kunde. Door elkaar hier meer over te vertellen, leren we van elkaar met welke regels (vanuit organisatie, regio, wetgeving) we allemaal te maken hebben.
De bijeenkomsten zorgen voor meer verbinding met elkaar en verbreding van kennis aan twee kanten. Tijdens de bijeenkomsten kiezen we een thema om deze verbinding sterker te maken. Op deze manier leren de arbeidsmarktregio’s en de werkgever over de keuze van bepaalde routes en de tijdsinvestering die sommige routes kosten. Het delen van informatie maakt dat je elkaar gaat vinden en samen een pad kan gaan maken om zo duurzaam en inclusief mogelijk te gaan werken met elkaar. Want dat is het leuke aan onze functie als adviseur: wij hebben het geluk om dagelijks met iedereen zijn passie en enthousiasme samen te werken richting een duurzame inclusieve arbeidsmarkt.
Thema’s voor bijeenkomsten
Begin januari hebben we een uitvraag gedaan naar thema’s waar jullie graag meer over willen weten. Aan bod kwamen de volgende thema’s:
- Competentiegericht werven
- Werkgevers die inclusief ondernemen aan het woord (niet alleen successen maar ook uitdagingen)
- Ontmoeting met publieke partijen en arbeidsmarktregio’s
- Wat is een arrangement, hoe kun je daar optimaal gebruik van maken, en hoe kom je tot landelijke samenwerkingsafspraken
- Wet- en regelgeving
- Intervisie
Tijdens onze volgende bijeenkomst voor arbeidsmarktregio’s op 11 april zoomen we in op de successen en uitdagingen van een landelijke werkgever. We kijken aan de hand van casussen naar de rol voor een arbeidsmarktregio in deze successen en uitdagingen.
We kiezen er bewust voor om een werkgever uit te nodigen om te vertellen over de ervaringen. Want hoe fijn is het dat je rechtstreeks van een werkgever hoort waar men tegenaan loopt, maar ook wat goed loopt. Door in te zoomen op de rol van de arbeidsmarktregio hierin, kunnen we van elkaar verschillende manieren van aanpakken leren om zo in verschillende situaties de juiste aanpak te kiezen. Welke aanpak leidt tot de grootste successen?
Daarnaast blikken we vooruit naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt de komende jaren. Hoe sluit dit aan op de dienstverlening die we nu aanbieden? We weten dat de arbeidsmarkt sneller verandert dan gedacht, maar wat zijn de verwachtingen precies? Heeft AI invloed op de werkzaamheden, zijn er sectoren die komende jaren gaan toenemen en waarom?