Overslaan en naar de inhoud gaan

Sectorale Ontwikkelpaden: Samen bouwen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt

In sectoren zoals kinderopvang, techniek, zorg en logistiek kampen werkgevers met structurele personeelstekorten. Tegelijkertijd zijn er veel mensen die graag aan de slag willen, maar niet direct over de juiste kwalificaties beschikken. De vraag is: hoe verbinden we dit onbenut arbeidspotentieel met de beroepen van de toekomst?

Als landelijk adviseur bij het Werkgeversservicepunt Gemeenten heb ik ervaren hoe sectorale Ontwikkelpaden hierin het verschil kunnen maken. Door samenwerking tussen werkgevers, onderwijsinstellingen en gemeenten ontstaan maatwerktrajecten waarin werkzoekenden en zij-instromers worden opgeleid en begeleid naar duurzame banen. Een van de voorbeelden waar ik als projectleider direct bij betrokken ben geweest, is het Ontwikkelpad Kinderopvang Amersfoort.

Ontwikkelpad Kinderopvang Amersfoort

Via het op maat gemaakte Ontwikkelpad Kinderopvang kunnen werkenden en werkzoekenden makkelijker in- en doorstromen in de kinderopvangsector. Kandidaten zonder de juiste diploma’s of werkervaring beginnen als groepshulp en kunnen zich, als zij dat willen en kunnen, stapsgewijs doorontwikkelen tot pedagogisch medewerker. Zij leren daarbij werkzaamheden in de praktijk, die vervolgens worden vastgelegd in een praktijkverklaring, mbo-certificaat en/of mbo-diploma. 

We hebben gaandeweg veel geleerd en ik ben van mening dat Ontwikkelpaden kunnen werken. Dit geldt niet alleen in de kinderopvang – een vergelijkbare aanpak kan in iedere sector met arbeidsmarkt uitdagingen worden toegepast.

Onze belangrijkste lessen deel ik graag met je:

💡Selectie op motivatie en talent: geen diploma’s als harde eis, maar een focus op intrinsieke motivatie en vaardigheden.

💡Bied intensieve begeleiding aan kandidaten waarbij aandacht is voor de werk-, school- én thuissituatie en de (benodigde) werknemersvaardigheden. 

💡Voorkom dat kandidaten door te veel verschillende partijen worden begeleid. Zorg ten minste voor een werkinhoudelijk begeleider op de werkvloer en een loopbaanbegeleider vanuit een externe partij (zoals een onderwijsinstelling) die goed op de hoogte zijn van elkaars werk. 

💡Faciliteer de uitwisseling van kennis en ervaringen tussen begeleiders van kandidaten vanuit de verschillende organisaties, zoals praktijkbegeleiders. Bijvoorbeeld door een intervisiebijeenkomst te organiseren. 

💡Zorg ervoor dat onderwijsinstellingen en werkgevers op de hoogte zijn van elkaars inzet in begeleiding om te zorgen dat dit op elkaar is afgestemd. 

💡Geef aandacht aan culturele verschillen die invloed hebben op de taakopvatting en -invulling van kandidaten, zoals visies op het opvoeden van kinderen en de omgang met ouders.

💡Denk op voorhand na over de nazorg van kandidaten, voor wanneer zij klaar zijn met het traject of vroegtijdig met dit traject stoppen.

Maak gebruik van de SLIM-subsidie

Werkgevers die willen investeren in ontwikkeling kunnen gebruikmaken van de SLIM-subsidie. Deze subsidie biedt financiële ondersteuning voor:

  • Het ontwikkelen van scholingstrajecten en Ontwikkelpaden
  • Het opzetten van praktijkleerplaatsen
  • Het begeleiden van (bestaande) medewerkers in hun (door)groei

Door sectorale Ontwikkelpaden te combineren met de SLIM-subsidie, kunnen werkgevers op een kostenefficiënte manier nieuw talent aantrekken en bestaande medewerkers verder ontwikkelen. 

De kans om te investeren in de toekomst

De arbeidsmarkt blijft krap en de noodzaak om onbenut talent op een slimme manier te ontwikkelen groeit. Grote werkgevers die willen bouwen aan een duurzame personeelsstrategie doen er goed aan om sectorale Ontwikkelpaden te verkennen. Benieuwd in hoeverre er al ontwikkelpaden zijn in jouw sector? Neem hier een kijkje voor de ontwikkelpaden per sector. 

Laten we samenwerken en ontdekken hoe Ontwikkelpaden jouw organisatie kunnen helpen groeien. Wil je meer weten neem gerust contact met mij op. Dit kan naar mylene.hatzmann@lwspgemeenten.nl