Overslaan en naar de inhoud gaan

Sectorale Ontwikkelpaden: Hoe gaan we ermee om?

Vorige maand schreef mijn collega Mylène een interessante inhoudelijke blog over de sectorale Ontwikkelpaden.

Zij gaf heel duidelijk aan hoe sectorale Ontwikkelpaden het verschil kunnen maken. Daarnaast gaf zij een aantal belangrijke lessen vanuit de praktijk mee. Grote werkgevers die willen bouwen aan een duurzame personeelsstrategie doen er goed aan om de sectorale Ontwikkelpaden te ontdekken. Waar Mylène schreef over de waarde vanuit het werkgeversperspectief, gaat deze blog in op het perspectief van de arbeidsmarktregio en kandidaat. 

Maar hoe gaan we ermee om?

Om te begrijpen waar we het over hebben, eerst een korte uitleg: Werkgevers en werkzoekenden weten elkaar op de arbeidsmarkt niet altijd goed te vinden. Het is belangrijk dat iedereen zich kan ontwikkelen tijdens hun loopbaan, daarom zijn er sectorale Ontwikkelpaden. Deze Ontwikkelpaden laten zien hoe mensen zich in een sector kunnen ontwikkelen of starten met een nieuwe functie. 

Er komt met betrekking tot de Ontwikkelpaden veel op de arbeidsmarkt af in de komende tijd. Dit geldt zowel voor (landelijk georiënteerde) bedrijven, brancheverenigingen, de werkcentra (Gemeenten en UWV), opleiders (publiek en privaat), SBB, werkzoekenden, zittend personeel, vakbonden, uitzendbureaus en dan ben ik nog niet eens volledig.

Het is hiermee gelijk duidelijk dat er veel partijen zijn die belang in en invloed hebben op het inrichten van de Ontwikkelpaden. Samenwerking moet daarom voorop staan voor deelnemende partijen. Werkgevers (brancheverenigingen) zullen in deze aantrekker zijn door hun behoefte kenbaar te maken. Centrumgemeenten worden gezien als de verbindende en faciliterende partij en de anderen zijn potentiële deelnemers aan een sectoraal Ontwikkelpad. Probeer in contact te komen met elkaar en creëer geen eilandjes. Je hebt elkaar tenslotte nodig en wanneer er een gezamenlijk product ligt kan iedereen daar zijn voordeel mee doen.

Dus zoek elkaar op!

Verder lijkt het me heel verstandig om bij het inrichten van een Ontwikkelpad het niet ingewikkeld te maken. Mijn ervaring is dat er in de meeste arbeidsmarktregio’s per branche al hele mooie opleidingstrajecten liggen met de bedoeling om mensen naar de arbeidsmarkt toe te leiden, te behouden of zich te laten ontwikkelen. 

Koester deze trajecten. Niet alles hoeft opnieuw bedacht te worden. Vraag jezelf wel af: dekt wat we nu hebben volledig lading of mist er ergens nog een puzzelstukje (of twee)?. Om te weten of er een puzzelstukje mist, kijk ik altijd naar de voorkant van de doos. Dat geeft een totaaloverzicht van hoe het plaatje eruit zou moeten zien. Dus wat er per Ontwikkelpad gemaakt zou moeten worden, is het plaatje van de doos. Dit is vaak te bepalen door een overzicht te maken van bestaande functies en daaraan gerelateerde opleidingen binnen een bepaalde sector. Daarna is het een kwestie van de, eventueel nog, missende puzzelstukjes er met z’n allen bijmaken.

Hou het simpel!

Om een duidelijk idee te geven aan landelijke werkgevers hoe en of de Ontwikkelpaden per arbeidsmarktregio zijn ingericht of waar je moet zijn om starten met inrichten (als er nog niets is), hebben wij (Landelijk WSP Gemeenten) de opdracht gekregen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om instrumentengids Dennis te gaan vullen met landelijke instrumenten. 

 

Dennis is hét digitale platform voor adviseurs van arbeidsmarktregio’s die samen met (potentiële) werkgevers werken aan bemiddeling van werkzoekenden. Adviseurs en werkgevers kunnen in Dennis op een snelle en eenvoudige manier instrumenten en leerwerktrajecten bekijken en delen. Het combineert zowel de lokale en regionale instrumenten als de landelijke instrumenten.

Er zullen in eerste instantie twee soorten instrumenten ingevoerd worden:

  • Landelijke subsidies: Hierdoor hoeft niet iedere individuele gemeente deze subsidie in Dennis te zetten en blijft er een centraal punt om deze informatie up to date te houden.

  • Ontwikkelpaden: Het idee is wanneer een werkgever in Dennis kijkt, hij per Ontwikkelpad moet kunnen zien of:
    • Een arbeidsmarktregio een desbetreffend Ontwikkelpad heeft ingericht waaraan deelgenomen kan worden.
    • Een arbeidsmarktregio een desbetreffend Ontwikkelpad nog niet heeft ingericht, maar met wie je als werkgever contact op kunt nemen om gezamenlijk te gaan verkennen en/of starten met het creëren van dat Ontwikkelpad.
    • Een arbeidsmarktregio heeft besloten om geen Ontwikkelpad in te richten in een bepaalde branche maar misschien al wel een heel mooi bestaand alternatief heeft.

Deze taak is dus volledig gericht op de twee belangrijkste punten van deze blog:

  • Zoek elkaar op.
  • Hou het simpel.

Mocht je in de toekomst iets vinden binnen de landelijke instrumenten op Dennis wat vragen oproept, neem dan contact op! Dit kan naar remco.geerts@lwspgemeenten.nl

Wij doen het tenslotte allemaal samen voor een betere arbeidsmarkt!