Overslaan en naar de inhoud gaan

Kan je met een MVO beleid een inclusieve organisatie worden?

En wat is MVO eigenlijk! We zien het steeds vaker voorbij schieten. Letterlijk betekent het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Maar dat is wel een heel breed begrip. In deze blog wil ik nader in gaan op de mogelijkheden richting werk. Inclusief werken, om nog duidelijker te zijn.

De definitie van MVO

Volgens Google is dat: “Je de verantwoordelijkheid voor aanpassingen om te kunnen deelnemen als publiek, personeel, kunstenaar, … niet bij de persoon legt die afwijkt van de maatschappelijke 'norm', maar uitsluitingsmechanismen actief wegwerkt”.

Kort samengevat is MVO voor mij: iedereen kan iets en samen kunnen we elkaar helpen. Zeker in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt. Je gaat met elkaar kijken naar wat kan. Niet naar wat niet kan.

Dus terugkomend op de vraag; Kan je met MVO beleid een inclusieve organisatie worden?

Als je mij die vraag stelt zeg ik volmondig JA. Het kan ervoor zorgen dat inclusief werken in het DNA van je organisatie komt. Als adviseur van het Landelijk WSP Gemeenten begeleid ik organisaties onder andere bij het opstellen van hun MVO beleid. Ik kom met regelmaat tegen dat het bij één enthousiaste collega ligt (waarvoor grote complimenten).

Daar ligt ook een groot risico, want als deze enthousiaste medewerker (en die spreek ik heel graag natuurlijk) van baan of van organisatie verandert, zie ik vaak dat wat is opgebouwd als een kaartenhuis in elkaar stort.

Dus stel jezelf de volgende vragen:

  • Waarom zou je MVO inclusief werken niet vastleggen?
  • Of eigenlijk waarom heb je dat nog niet gedaan?
  • Is het dan zo anders dan duurzaamheid of je jaarlijkse visie en missie die je ook vastlegt?

Wat zorgt voor de aarzeling? Het onbekende, niet weten wat je te wachten staat, niet weten waar te starten?

Inclusief personeelsbeleid maak je met en voor elkaar

Ik ben van mening dat als je MVO inclusief werken hebt verweven in je DNA of missie van je organisatie, het voor iedereen een stuk duidelijker en overzichtelijker wordt. Er kan dan naar gehandeld worden door alle collega’s, want het is niet meer afhankelijk van die ene enthousiaste collega die mogelijkheden en kansen ziet bij nieuwe collega. Je doet het met én voor elkaar.

Verder lezen?

In de whitepaper “inclusief personeelsbeleid: zo doe je dat!” staan een aantal mogelijkheden waaraan je kunt denken; Open Hiring, leer-werktrajecten, inclusieve technologie, werkervaringsplaatsen. Hopelijk helpt dat om het inclusieve personeelsbeleid structureel te maken en een breed draagvlak te creëren. Helemaal als u de ervaringsverhalen leest van uw medeondernemers. Neem alles mee en maak een structureel beleid om inclusief te willen zijn.

Ook vind je in de whitepaper hoe je inclusie kan bevorderen in je organisatie, en hoe de match kan plaatsvinden. Het belangrijkste doel van de whitepaper voor ons is om een zo duidelijk en overzichtelijk mogelijke leidraad te laten maken met diverse hands-on tips en ervaringen uit de praktijk. Hopelijk hebben we u hiermee ook op weg geholpen.