Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview met Annelies Los

Vlak voor de kerstdagen ging Sien Rongen in gesprek met Annelies Los. In het laatste interview van dit jaar leert u ook Annelies wat beter kennen.

Annelies in het kort: sociaal, mensen-mens, tennisster, tikkeltje chaotisch, verbinder, niet lullen maar poetsen, hart op de tong.

Een interview met adviseur Annelies Los. Annelies werkt sinds enkele maanden met plezier bij het Landelijk WSP Gemeenten. Annelies is vijfendertig lentes jong en is moeder van twee prachtige kinderen van 2 en 4 jaar oud. Na een studie Sociale pedagogisch hulpverlening en een opleiding Omgangskunde in Utrecht woont ze nu in het Brabantse Vught. Na haar afstuderen in 2009 was de arbeidsmarkt zeer slecht en duurde het maar liefs 80 sollicitaties voordat ze haar eerste baan vond bij een re-integratie bureau. Annelies had zelf nooit verwacht om in het werkveld van arbeidsmarkt terecht te komen en te werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Lang heeft ze gewerkt met deze doelgroep en heeft o.a. Wajongeren begeleid naar werk. Iets betekenen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vindt ze het mooiste aan haar werk. Haar kracht is het matchen van kandidaten en bedrijven. Als matchingsconsulent heeft ze dit lang gedaan. Deze ervaring kan ze nu toepassen in haar rol als adviseur.

Hoe ziet een werkdag van Annelies er uit?

Met twee kleine kinderen is er automatisch een behoorlijk ritme in Annelies haar leven en zien de ochtenden er vaak hetzelfde uit: 6.45 uur gaat de wekker en springt ze onder de douche, om vervolgens de kinderen aan te kleden om gezamenlijk te ontbijten. Zelf vergeet Annelies nog wel eens een boterham te eten omdat er nog lunchtrommels gemaakt moeten worden. Vervolgens brengt Annelies de kinderen naar school en begint haar werkdag om 08.45 uur. Afhankelijk van de afspraken springt ze op de fiets, in de trein of thuis achter de laptop. afspraken probeert Annelies zoveel mogelijk afspraken fysiek te doen; wel zo fijn om mensen in het echt te spreken en te leren kennen.

Aangezien Annelies pas enkele maanden werkzaam is gaat ze veel op werkbezoek bij bedrijven waar het LWSPG mee samenwerkt. Zo maakt ze kennis en ziet ze veel verschillende bedrijven vanbinnen. Een belangrijk deel van het werk is communiceren met alle betrokkenen en specifiek ook met de arbeidsmarktregio’s. Het is een complex werkveld met veel partijen, belangen en regels. De doelgroep staat hierbij centraal.

Aan het einde van haar werkdag is ze blij om haar kinderen weer op te halen. Koken doet ze graag zolang haar man de gerechten bedenkt en de boodschappen doet.

Wat is het droomproject van Annelies voor het Landelijk WSP Gemeenten?

‘Het zou goed zijn als er meer gebruikt gaat worden van innovatie om mensen een passende en vooral duurzame werkplek te bieden. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen Senzer en Dorel die gestart zijn met een pilot het Operator Support System (OSS).’ Deze nieuwe technologie ondersteunt medewerkers bij het uitvoeren van assemblagetaken. Een link naar meer informatie over dit voorbeeld vindt u hier.

Als je als ondernemer een kans wil bieden aan mensen die lang niet gewerkt hebben, nieuw zijn in Nederland en/of een (fysieke) beperking hebben dan zul je aanpassingen op de werkvloer moeten doen. Dit soort technieken helpen in de huidige arbeidsmarkt om voor een grote groep mensen passend en duurzaam werk te genereren.

“Er zou extra aandacht en geld beschikbaar moeten komen voor de groep mensen die wel wil werken maar waar geen geschikte werkplek voor is. De misvatting is vaak dat deze groep niet wil werken, vaak is het onkunde geen onwil.’’

Annelies zou graag de succesverhalen verspreiden bij andere bedrijven en sectoren. Om zo ervoor te zorgen dat men van elkaar kan leren. Bedrijven die de samenwerking onderling ook opzoeken zou de kers op de taart zijn. Ze maakt daarbij de kanttekening dat een bedrijf dan wel iets hebben met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Niet alle bedrijven zijn geschikt, maar vaak kun je met kleine aanpassingen veel betekenen voor deze mensen. Deze kansen wil Annelies opzoeken een aanpakken om meer mensen een plek te bieden. De waardering en het erbij horen is juist ook voor deze groep heel belangrijk om andere problemen te voorkomen.

Wat is de favoriete quote van Annelies?

‘Nee heb je, ja kun je krijgen.’ Gewoon proberen ondernemers! En als het niet lukt, staan we weer op en gaan we verder.