Overslaan en naar de inhoud gaan

Inclusief als standaard

Arbeid is het verrichten van bezigheden die nut hebben voor diegene die de arbeid verricht, voor zijn of haar naaste omgeving en/of voor de maatschappij als geheel.‘ Deze definitie is van de socioloog Mok.



Arbeidsbeperkt – De definitie die wij geven aan mensen die nu aan de zijlijn staan als het gaat om werk. Mensen die willen werken maar uitvallen, die extra hulp nodig hebben op de werkvloer, die misschien geen complex werk willen maar simpelweg betekenis willen geven aan hun leven. Laten we met elkaar nog eens goed nadenken over de benaming arbeidsbeperkt.

Een positievere benadering

Een vervelende en negatieve benaming als je het mij vraagt die de nadruk legt op wat iemand niet kan namelijk dat hij/zij/hen in beperkte mate arbeid kan verrichten. Terwijl zijn we niet allemaal enigszins arbeidsbeperkt? Zo heb ik hoogtevrees, ben ik snel afgeleid, spreek niet graag voor grote groepen, woordblind en plannen is niet mijn sterkste kant. Allemaal eigenschappen (op hoogtevrees na) die ik wel nodig heb om mijn werk te doen. Met verschillende trainingen, bijscholing, hulp van collega’s gaat me dit nu (meestal) goed af. Mijn punt is, volgens mij heeft iedereen zijn uitdagingen maar daar leggen we niet de nadruk op en dat doen we wèl als het gaat om mensen die wij arbeidsbeperkt noemen. Het heeft het zin om daar meer positief over te praten. Inclusiviteit begint met hoe wij denken en praten over anderen en elkaar. Niet alleen bij werkgevers maar in onze hele maatschappij.



Hoe praten en denken we nu positiever over dit onderwerp? Door te denken in mogelijkheden en oplossingen en soms een roze bril op te zetten wanneer het even tegen zit. We zijn allemaal mensen en we maken fouten. Juich het toe en leer er samen van. Om wat meer houvast geven onderstaand een aantal tips om inclusief te standaard te laten worden in al onze organisaties.

Praktische tips

  • Trainingen aanbieden op de werkvloer; neem de bekende HARRIE training waarin we leren met elkaar om te gaan als even het minder goed gaat met je collega of medewerker.
  • Praktische handvatten en je meer begrip voor elkaars situatie.
  • Anders inrichten van functies. Competentiegericht werven, kijk wat een medewerker die past bij jouw organisatie kan.
  • Inclusieve vacatureteksten schrijven (lees meer in ons blog: "Dit zijn de 5 basisprincipes voor jouw inclusieve vacaturetekst!")
  • Kijk bij de buren. Er zijn prachtige voorbeelden als het gaat om inclusie op de werkvloer (lees bijvoorbeeld ons whitepaper)

Meedenken over een positieve benadering?

Hoe gaan wij hiermee om richting werkgevers en werknemers verbinden? Positief benaderen doet wonderen. Om elkaar te helpen en te inspireren met het vinden van de juiste woorden om deze doelgroep te benaderen, kun je via de volgende link achterlaten hoe jij graag ziet dat we deze doelgroep definiëren.