Overslaan en naar de inhoud gaan

De Wet banenafspraak en quotumwet

We moeten er al een aantal jaren terug voor in de tijd, maar in het sociaal akkoord van 11 april 2013 hebben het kabinet en sociale partners (werkgevers en werknemers) afgesproken dat ze banen gaan creëren bij reguliere werkgevers voor mensen met een arbeidsbeperking. In 2026 dienen er 100.000 banen in de marktsector gerealiseerd te zijn. Inmiddels is dit aantal opgeplust naar 125.000. Die ‘extra’ banen (ten opzichte van de peildatum 1 januari 2013) dienen al in 2024 bij de overheid te worden gerealiseerd.

Onze collega Sven neemt u mee in een bondige behandeling van deze wet.

De Wet banenafspraak kort uiteengezet

  • Één baan wordt geteld als een baan van 25,5 verloonde uren per week. Banen groter of kleiner dan 25,5 uur per week tellen naar rato mee.
  • Alle werkgevers, groot en klein, kunnen de ‘extra’ banen realiseren.
  • Monitoring of de doelstelling is gehaald, gebeurt landelijk per sector (markt en overheid), niet per individuele werkgever.
  • Pas als de banenafspraak te weinig banen oplevert, volgt mogelijk de activering van de quotumregeling.

Welke doelgroepen vallen binnen de banenafspraak?

De extra banen zijn dus bedoeld voor mensen die niet of onvoldoende in staat zijn zelfstandig het wettelijk minimumloon te verdienen. Dit zijn mensen met een beperking of ziekte. De mensen die vallen onder de banenafspraak staan in landelijke doelgroepregister.



Het betreft hier:

  • Mensen die onder de Participatiewet vallen en die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon (WML) kunnen verdienen.
  • (Ex) vso/pro-leerlingen (die zich schriftelijk, via het ABA-formulier , hebben aangemeld bij UWV).
  • Mensen met een Wsw-indicatie.
  • Wajongers met arbeidsvermogen.
  • Mensen met een Wiw-baan of ID-baan.
  • Mensen met een medische beperking die is ontstaan voor hun 18e verjaardag of tijdens hun studie, die met een voorziening werken en alleen dankzij deze voorziening WML kunnen verdienen, zonder voorziening kunnen zij dat niet.

En de quotumregeling?

De quotumregeling is binnen het sociaal akkoord de stok achter de deur van de Wet banenafspraak. De quotumregeling kan ingaan als het aantal banen van de banenafspraak niet wordt gehaald. Per jaar bekijkt de regering of ze deze wettelijke stok achter de deur nodig acht.

  • Het quotumpercentage voor de sector overheid voor 2021 is 2,56 procent en geldt alleen voor individuele werkgevers met 25 of meer werknemers. Het gaat om werkgevers die per jaar meer dan 40.575 verloonde uren via de loonaangifte verantwoord hebben.
  • De quotumheffing is tot 1 januari 2022 opgeschort, maar ook na deze datum worden geen heffingen opgelegd. De minister van SZW heeft de Belastingdienst en UWV toestemming gegeven om de quotumheffing niet uit te voeren tot in elk geval 1 januari 2024. UWV en Belastingdienst kunnen hierdoor anticiperen op de toekomstige wettelijke grondslag voor de verdere opschorting van de quotumheffing.

De datum voor publicatie van de cijfers van Q3 2021 is 25 januari 2022. Meer lezen of behoefte aan extra informatie? Die vind je hier.