Overslaan en naar de inhoud gaan

De rijdende trein van het Landelijk WSP Gemeenten

Op 31 december 2022 zal het Landelijk WSP Gemeenten anderhalf jaar oud zijn. Na de pilotjaren als Schakelpunt kunnen we zeggen dat de trein die het Landelijk WSP Gemeenten heet, op volle snelheid rijdt. Deze rit heeft ons dit jaar weer veel mooie dingen gebracht. We hebben nieuwe collega’s mogen verwelkomen: welkom adviseurs Natascha van Wanrooij en Remco Geerts en programmaondersteuner Rachel van der Heijden. En ook wijzelf, Brigitte Jansen als manager en Tessa van Tilburg als communicatieadviseur, zijn ingestapt. Helaas hebben we ook van een paar collega’s afscheid genomen, zo zijn Liese van Oort, Nawel Khelil en Sven van Brakel op een perron uitgestapt om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Een rijdende trein die een hele mooie route heeft afgelegd.

Halte 1: afsluiten en verlengen van arrangementen

Op verschillende manieren werden landelijke werkgevers geholpen bij het worden van een inclusieve organisatie. Dit jaar hebben we mooie arrangementen vast mogen leggen met nieuwe landelijke werkgevers. Het arrangement met Facilicom is hier een mooi voorbeeld van. Daarnaast hebben we ook weer een heleboel arrangementen mogen verlengen. Teveel om op te noemen, maar denk bijvoorbeeld aan werkgevers als Albert Heijn en Vermaat waarmee we door goede samenwerking al meerdere kandidaten hebben geholpen om hun plek te vinden op de arbeidsmarkt.

Halte 2: samenwerken met partners

Omdat we goed samenwerken zo ontzettend belangrijk vinden bij het Landelijk WSP Gemeenten, organiseerden we verschillende bijeenkomsten voor onze partners om elkaar nog beter te leren kennen. In oktober hadden we een bijeenkomst met het Landelijk WSP UWV, waar we succesverhalen in de samenwerking te deelden, om zo van elkaar te leren om elke samenwerking tot een succes te maken. In december organiseerden we een bijeenkomst voor alle contactpersonen van de arbeidsmarktregio’s. Onder begeleiding van Jörg Bauer kwamen we achter de gelijkenissen en verschillen in de uitrol van een arrangement in de arbeidsmarktregio. Hierdoor kwamen we op interessante discussies en concrete tips en tops voor zowel de arbeidsmarktregio's als het Landelijk WSP Gemeenten.

Halte 3: georganiseerde evenementen

Ook organiseerden we twee succesvolle landelijke evenementen. Op 19 mei gaven we een webinar over het schrijven van inclusieve vacatureteksten. Het verslag is te vinden in onze blog.

Het hoogtepunt van het jaar was het After Summer School evenement op 8 september voor de landelijke werkgevers én arbeidsmarktregio's met als thema 'Leven Lang Ontwikkelen'. Een leven lang leren staat bij ons allemaal hoog op de agenda, want hoe betrek je (nieuwe) medewerkers duurzaam in je organisatie? En welke wegen kun je als werkgever ook met de gemeentelijke kandidaten bewandelen om tot die duurzame baan te komen? Het verslag is hier te lezen.

Halte 4: op naar 2023!

Onze dienstverlening is dit jaar verder geprofessionaliseerd en we hebben onze landelijke werkgevers geholpen inclusiever te werken. Volgend jaar gaan we daar uiteraard mee door! Benieuwd waar de trein in 2023 naartoe rijdt? Lees in januari ons blog over onze route en plannen. Je kan ook op onze vernieuwde website een kijkje nemen of nu al contact met een van ons opnemen.