Met de start van 2022 is ook de vernieuwde Wet Inburgering in werking getreden. Het belangrijkste doel is het mogelijk maken van een korte doorlooptijd van het inburgeringstraject. Daarnaast geldt bovendien een hoger taalniveau dat bereikt moet worden. Onze adviseur Michiel Huisman neemt je in dit blog op hoofdlijnen mee in de grootste veranderingen.
Grotere rol gemeenten
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) koppelt, sinds de inwerkingtreding van de nieuwe wet, in een vroeg stadium inburgeraars aan gemeenten, zodat er snel en gericht gestart kan worden met de inburgering. Dit gebeurt zoveel mogelijk in de directe omgeving van het centrum waar de inburgeraar verblijft. De gemeente doet een brede intake en stelt daarbij een Plan Inburgering en Participatie (PIP) op. Hierin wordt de aanpak per inburgeraar beschreven, waarbij gekozen kan worden uit drie leerroutes met een eindniveau van oplopende taalbeheersing. De gemeenten krijgen hierover opnieuw de regie, nadat deze in de vorige inburgeringswet bij de nieuwkomers zelf was komen te liggen.
Perspectief
Met de nog steeds oplopende krapte op de arbeidsmarkt, kan de versnelling van de inburgering voor een deel bijdragen aan het invullen van de vele openstaande vacatures. De meest optimale uitkomst van de inburgering is participatie in de Nederlandse samenleving via werk. Natuurlijk verschillen de achtergronden van de inburgeraars op vlakken als opleiding, werkervaring en helaas zelfs geletterdheid. Om de potentie van inburgeraars volledig te benutten, is meer nodig dan een kennisoverdracht van de Nederlandse taal en samenleving. Werkgevers kijken individueel en via branche-organisaties naar de mogelijkheid om deze groep een plek te bieden. Net als bij andere beschikbare kandidaten voor werk, heeft dit aandachtspunten die overwonnen moeten worden. Dit lukt steeds vaker en beter, wat deze groep werkzoekenden voor veel werkgevers interessant maakt.
Meer weten?
Wil je weten of en hoe je inburgeraars in samenwerking met gemeenten een plek kunt bieden in jouw organisatie? Neemt contact op met je regionale aanspreekpunt, of met je adviseur bij het Landelijk WSP Gemeenten. Zij denken graag met je mee! Meer digitale verdieping vind je bijvoorbeeld op de site van Divosa.